Burghezul Gentilom De Moliere Pdf 28
Burghezul Gentilom de Moliere - O Comedie Clasica
Burghezul Gentilom este o comedie-balet scrisa de dramaturgul francez Moliere in 1670. Piesa ilustreaza ridicolul unui burghez bogat, dar incult, care vrea sa se faca nobil si sa se casatoreasca cu o marchiza. Pentru a-si atinge scopul, el angajeaza tot felul de profesori si servitori care il pacalesc si il exploateaza. In final, el este dezamagit de iubita sa, care il paraseste pentru un conte, si de regele Turciei, care il numeste "mamamouchi", adica un titlu inventat.
Piesa a fost creata la cererea regelui Ludovic al XIV-lea, care dorea sa vada o comedie cu muzica si dans. Moliere a colaborat cu compozitorul Jean-Baptiste Lully, care a scris partitura muzicala, si cu coregraful Pierre Beauchamp, care a conceput baletul. Piesa a fost reprezentata pentru prima data la 14 octombrie 1670, la castelul Chambord, in fata regelui si a curtii. A avut un mare succes si a fost jucata de multe ori la teatrul Palatului Regal din Paris.
Download: https://urluso.com/2w3jM1
Piesa este considerata una dintre capodoperele lui Moliere, fiind plina de umor, satira si ironie. Personajele sunt bine conturate si reflecta tipologiile sociale ale epocii. Limbajul este viu si colorat, folosind expresii populare, argou si cuvinte inventate. Piesa are o structura complexa, cuprinzand cinci acte si douasprezece scene de balet. Fiecare act se incheie cu o scena de balet, care are legatura cu subiectul actului respectiv.
Daca vreti sa cititi piesa in format PDF, puteti accesa una dintre urmatoarele surse online:
[Moliere Burghezul Gentilom]: Aceasta este o inregistrare audio a piesei, realizata de Maia Martin Bibloteca Podcasts. Puteti asculta piesa sau descarca fisierul PDF.
[Burghezul Gentilom Complet ( Moliere)]: Aceasta este o versiune completa a piesei, scanata de Internet Archive. Puteti vizualiza sau descarca fisierul PDF.
[Moliere]: Aceasta este o alta versiune a piesei, oferita de Internet Archive. Puteti vizualiza sau descarca fisierul PDF.
Sper ca v-a placut acest articol si ca v-ati distrat citind piesa lui Moliere. Va multumesc pentru atentia acordata!